Dispozitivele cu Bluetooth ar putea fi transformate în detectoare pentru bolnavi de COVID-19

de: Ozana Mazilu
20 08. 2020
bluetooth

Miliarde de persoane au smartphone-uri și nu sunt singurele dispozitive inteligente la care au acces oamenii. Un demers recent le-ar putea face mult mai utile.

Persoanele în vârstă și copiii mici nu dețin, însă majoritatea adulților au un astfel de dispozitiv. Bluetooth Special Interest Group, sau SIG, este organismul care administrează standardul wireless și încearcă să extindă modul în care funcționează aplicația sa de urmărire a contactelor, pentru a include smartwatch-urile și telefoanele.

Cum ai putea detecta prin Bluetooth chiar și un asimptomatic

Grupul a anunțat că a început să examineze o modalitate de a permite ceasurilor smart să participe la sistemele de notificare a expunerii la virus. Ideea este să le permiți ceasurilor inteligente, trackerelor de fitness și chiar brățărilor Bluetooth să facă parte din rețeaua de urmărire a contactelor.

În acest fel, grupurile în prezent deconectate, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă, ar putea fi urmărite fără a fi nevoie să le cumpere și să le poarte.

Ken Kolderup, marketing specialist al SIG a declarat pentru Engadget că „nu există nimic în specificația nouă care să împiedice un purtător existent să adauge suport pentru această funcție”.

În declarația sa, SIG îl citează pe profesorul Elisa Resconi de la Universitatea Tehnică din Munchen, care spune că includerea dispozitivelor purtabile într-un sistem ENS – sistem de notificare a expunerii – ar fi o metodă foarte eficientă pentru extinderea abilității sale de a sprijini aceste grupuri importante.

Până în prezent, 130 dintre companiile membre ale grupului s-au alăturat unui grup de lucru pentru a găsi modalități de implementare a acestui sistem, păstrând, în același timp, confidențialitatea utilizatorilor. Acesta spune că se așteaptă ca  proiectul să fie disponibil în „următoarele câteva luni”. Acest lucru ar ajuta, desigur, la detectarea simptomelor de Covid-19, chiar și la categoriile persoanelor cu risc crescut.

Gadgeturile ajută la combaterea virusului

De când a început pandemia, pe lângă soluțiile tradiționale, cum ar fi testarea, distanțarea socială sau anchetele epidemiologice, se încearcă depistarea din timp și, de ce nu, tratarea prin tehnologie. S-au făcut până acum mai multe aplicații în întreaga lume cu privire la Sars-CoV-2. Acum trecem și la gadgeturi.

Fitbit și alte dispozitive purtabile, de obicei legate de exerciții fizice, sunt studiate ca modalități de identificare a persoanelor care sunt potențial infectate cu COVID-19. Acestea ar detecta virusul înainte de apariția simptomelor, când oamenii pot să răspândească, fără să știe, boala.

Modificările ritmului cardiac, ritmul respirator și alte biometrici măsurate constant de dispozitivele smart pot semnala etapele incipiente ale infecției cu virusul. Astfel, persoana respectivă știe că trebuie să se autoizoleze și să caute un test de diagnostic COVID-19, spun cercetătorii.